P.O.K.

P.O.K. = Projectteam Opbouw Keserü (Project gereed)
POK logo.jpg

De gemeente ondersteunde een dorp in Roemenië. Hier onder informatie over dit reeds afgeronde project.

Velen kennen de situatie in Roemenië via de media, ieder heeft wel eens gehoord over de transporten met hulpgoederen die vanuit Nederland worden gezonden. Een land dat na de val van het ijzeren gordijn bezig is met een inhaalslag op economisch gebied. Gelukkig, zeggen we allemaal, want we gunnen deze mensen na een lange tijd van onderdrukking een beter bestaan. Veel Roemenen profiteren nog nauwelijks van deze ontwikkelingen. De zigeuners in het land echter helemaal niet. Ze zijn onderontwikkeld en de armsten van het land. Ze hebben weinig besef van normen en waarden en daardoor is er een hoog percentage aan criminelen en zijn er veel werklozen. Ze zijn het meest verachte volk.

Hun omstandigheden zijn ronduit belabberd. Deze mensen hebben nooit de mogelijkheid gehad om zich te ontwikkelen. De meesten hebben geen werk of inkomen en als ze dat al hebben worden ze vaak uitbetaald in natura, vijf kilo aardappelen voor één dag werk. Veel gezinnen lijden honger en als er geen werk is, is de enige manier om aan eten te komen bedelen of stelen. Velen vervallen dan ook in de criminaliteit. Vaak is er geen geld voor medische behandeling, in combinatie met de slechte hygiëne leidt dit vaak tot ernstige lichamelijke aandoeningen.
De kinderen kunnen niet naar school omdat ze niet worden toegelaten. De mensen wonen in hutten, gebouwd van gedroogde kleiblokken met een dak van stro, één vertrek waarin wordt geleefd en geslapen. De huizen hebben geen verwarming (de winters zijn kouder dan hier), geen water, geen keuken of kooktoestel, vaak niet eens bedden om in te slapen. Een compleet gezin leeft in een hut van ongeveer 3 bij 4 meter. De muren zijn zo slecht dat ratten in en uit lopen en de mensen soms bijten terwijl ze slapen. Een zigeuner wordt in Roemenië niet geteld; ze worden niet geregistreerd en hebben ook geen enkel recht op steun van de overheid. Niemand weet hoeveel er wonen maar naar schatting zo’n 6 miljoen. Er is veel nodig om deze bevolkingsgroep voldoende perspectief te bieden zodat ze zich in de maatschappij kunnen handhaven en ontwikkelen.

keseru1.jpgMiddels deze pagina willen we uw aandacht vragen voor een klein zigeunerdorp in het westen van Roemenië, Keserü. Een dorpje met ongeveer 150 inwoners dat volledig voldoet aan de bovenstaande omschrijving, het is straatarm. Vanaf 1999 is Gipsy Mission bezig om betere voorzieningen te realiseren voor de inwoners. Zo werd er in 1999 een waterpomp geplaatst om de bewoners te voorzien van schoon drinkwater. Door inzet van Gipsy Mission werden drie lantaarnpalen geplaatst door de overheid. Er wordt 2 keer per week brood uitgedeeld. Met hulp van jongeren uit Winschoten en omgeving werd in 2000 begonnen met de bouw van een kerkje, dat in 2001 in gebruik werd genomen. Allemaal heel goed en de eerste veranderingen zijn erg hoopvol, maar er was meer nodig.

keseru2.jpgDe mensen woonden in hutten die zo slecht waren dat wij het er nog geen dag in zouden uithouden, zeker in de winter niet. Er waren geen sanitaire voorzieningen, de mensen kookten op een houtvuurtje in de buitenlucht, ze wassen zichzelf en hun kleren in een modderpoel. Voor het hele dorp is slechts één waterkraan beschikbaar. De mensen hebben nauwelijks kleren en leven dagelijks met de vraag of ze wel aan voldoende voedsel zullen komen. Kinderen die opgroeien in een omgeving waarin ze zich op veel te jonge leeftijd zelfstandig moeten zien te handhaven. Moeders die zich dagelijks zorgen maken over het eten, kleding en onderdak, zaken die voor ons zo vanzelfsprekend zijn. Vaders die geen kans hebben op de arbeidsmarkt en zich regelmatig genoodzaakt zien om te bedelen of te stelen om hun gezin te kunnen onderhouden.keseru4.jpg

Schrijnende taferelen op ongeveer 1900 kilometer van Winschoten.
Jongeren uit Winschoten en omgeving zijn in 2000, 2002 en in 2004 ter plaatse geweest en hebben met eigen ogen gezien hoe deze zigeuners leven. Hun verslag en ervaring heeft laten zien dat deze mensen onze hulp nodig hebben en verdienen. Vanuit de diaconie van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Winschoten is een projectteam opgericht met de naam P.O.K., Projectteam Opbouw Keserü. Zij stelt zich ten doel om middelen in te zamelen om de leefomstandigheden van deze mensen te verbeteren.

keseru3.jpgHet doel van P.O.K was om alle 35 gezinnen een nieuwe betere woning te geven incl. een elektrische aansluiting voor verwarming en licht, sanitaire voorzieningen aan te leggen en de weg naar het dorp te verharden. De zigeuners zullen deze woningen zelf bouwen onder toezicht van een vakman ter plaatse.
Op dit moment zijn alle woningen klaar en wordt er gewerkt aan de verdere ontwikkeling van dit dorp.

keseru5.jpg

Alles met elkaar is er meer dan € 40.000,- geïnvesteerd. Er is meer geld nodig om de leefomstandigheden van deze 150 zigeuners te verbeteren.

X

Paswoord vergeten?

Word lid